Wat is MCT olie ?

Wat is het verschil tussen MCT olie en kokosolie?

MCT olie is tegenwoordig een populair product.
Normale kokosolie heeft een vaste structuur en wordt pas vloeibaar bij een temperatuur vanaf 30 tot 37°C. MCT olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur en is hierdoor makkelijk te gebruiken. Daarnaast geeft de olie snel energie en wordt het niet opgeslagen als vet en daarom wordt het vaak door sporters gebruikt als supplement. De olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden ter vervanging van andere oliën en vetten (max. 160 graden, dus niet om mee te frituren). Daarnaast is het ook bekend door het ketogeen-dieet. Hierbij eet men veel eiwitten en vetten en weinig koolhydraten.

Keto dieet

MCT olie past prima in een keto dieet. Een keto dieet (ook wel ketose dieet of ketogeen dieet genoemd) helpt je om in ketose te komen. Ketose is de toestand waarin je lichaam vetten in plaats van koolhydraten verbrandt. Deze toestand kun je bereiken door veel vetten te eten en vrijwel geen koolhydraten.

MCT olie helpt je om sneller in ketose te raken. Daarom past het perfect in een ketogeen dieet. Ook als je tijdens je keto dieet in de ketose fase zit, biedt MCT olie je voordelen. Je kunt namelijk iets meer koolhydraten en vetten eten, waardoor je meer keuze hebt in je ketose dieet.

Welke types MCT zijn er?

Vetten bestaan uit carbonzuren en koolstofatomen. Het aantal koolstofatomen bepaalt de lengte. De korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen, de middellange ketens 6 tot 12 atomen en de lange ketens hebben meer dan 12 atomen. Wanneer we het hebben over MCT vetten, gaat het over C6 (Capronzuur), C8 (Caprylzuur), C10 (Caprinezuur) en C12 (Laurinezuur).

Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden, ter vervanging van andere oliën en vetten. MCT olie kan door de vloeibare vorm gemakkelijk aan voeding, maar ook aan dranken zoals koffie, thee, shakes en smoothies worden toegevoegd. Ook kan MCT olie worden toegevoegd aan baksels als vervanger van kokosolie. Het is aan te raden om te beginnen met een lage dosering MCT om te kijken hoe het lichaam hierop reageert. Vervolgens kan de dosering langzaam worden opgebouwd.

Voordelen van MCT olie

MCT olie kent vele voordelen. Hieronder vind je er een aantal:

  •  Helpt bij afvallen en krachttraining
  •  Remt je eetlust en hongergevoel
  •  Wordt snel in je lichaam opgenomen
  •  Zorgt voor een hogere vetverbranding
  •  Ondersteunt je concentratie en immuunsysteem
  •  Geeft je een stabiele aanvoer van energie

Cdesign© 2023.