5 veelgemaakte fouten wanneer je groenten in de oven roostert.

1. Te veel groenten op de bakplaat gooien
Groenten uit de oven hebben ruimte nodig. Smijt dus niet direct een hele berg groenten op de bakplaat om ‘m vervolgens in de oven te steken. De groenten krijgen het daar veel te warm van en zullen gaan koken in plaats van bakken. Het resultaat: zielige, slappe groenten waar weinig smaak in zit.
Geef je groenten dus de ruimte die ze nodig hebben en leg ze naast elkaar met ongeveer een centimeter ertussen. Gebruik desnoods 2 bakplaten.

2. De oventemperatuur te laag instellen
Om te voorkomen dat je groenten snel verbranden, zet je de oventemperatuur wellicht voor de zekerheid wat lager. Niet doen! Een lage en trage kooktechniek werkt bij wortelen, bieten en aardappelen, … wanneer je ze lekker zacht in de soep wilt verwerken.
Wil je dat ze krokant en licht gekaramelliseerd op je bord terecht komen? Verwarm de oven dan gerust op 200 tot 220 graden.

3. Niet alles in gelijke stukken snijden
Klinkt logisch, is het ook. Een klein blokje aardappel is nu eenmaal eerder gaar dan een groter stuk. #rocketscience Snijd dus altijd je groenten in (min of meer) gelijke stukken.

4. Te veel (of te weinig) olie gebruiken
Te veel olie maakt dat je groenten vochtig en vettig worden. Gebruik je te weinig olie is de kans groot dat ze te droog worden.
Leg alle groenten eerst in een schaal en meng met één eetlepel olie. Schud alles door elkaar en kijk of alle groenten bedekt zijn met een klein laagje olie. Zo niet, doe er dan nog een eetlepel bij tot alles goed bedekt is. Schep de groenten met je handen over op de bakplaat; zo zal de eventuele overtollige olie in de schaal achterblijven.

5. Sommige groenten mislukken ALTIJD!
Dan heb je alle fouten weten te voorkomen en dan mislukken je groenten alsnog. Frustrerend! Voordat je nooit meer iets van ons aanneemt: het kan aan je oven liggen. Koop een (goedkope) oventhermometer en meet de temperatuur in je oven. Het is goed mogelijk dat ‘ie op sommige plekken nog niet eens de 180 aantikt, terwijl de temperatuur in het midden precies juist is. Geloof ons, dit komt voor.
Zorg er dan voor dat je de groenten regelmatig omschept en verplaatst zodat ze overal gelijk garen.

Cdesign© 2022.