Gemmotherapie?

De gemmotherapie is de jongste tak van de fytotherapie. In de klassieke fytotherapie maakt men gebruik van delen van de volwassen plant. In de gemmotherapie wordt enkel embryonaal weefsel gebruikt, dat zich in de knoppen, jonge scheuten, wortelharen en de bast van jonge twijgen bevindt.

De Egyptenaren wisten de bijzondere kracht van de knoppen al te appreciëren en gebruikten deze als verjongingsmiddel om het organisme te herstellen en normale functies ervan te verbeteren. In de Middeleeuwen beschreef Hildegarde von Bingen de kracht van de knoppen. Populierknoppen, rijk aan salicylzuur, werden als cataplasma (papomslag) toegepast bij gewrichtspijn, ankylose en reuma. In oude apothekersboeken vinden we de formule terug van ‘unguentum populeum’, een zalf op basis van populierenknoppen met ontstekingsremmende eigenschappen. Ook de knoppen van dennen en sparren werden gebruikt bij aandoeningen van de ademhalingswegen. Maar bij gebrek aan een geschikte methode om de actieve bestanddelen van het embryonale weefsel te extraheren en te stabiliseren, raakte het gebruik van knoppen in de vergetelheid. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de kracht van de knoppen herontdekt.

2 Comments

  • Posted 30 juni 2020 14:47 by Veroniek Vandendriessche 1Likes

    Nog steeds is een buurtwinkel een meerwaarde voor iedere gemeente! Niet alleen omdat je met de fiets kan winkelen, maar ook omdat de authenticiteit onvervangbaar is.

    • Posted 20 mei 2020 14:47 by Philip Heamers 1Likes

      Ik winkel zeer graag bij Philip omdat een persoonlijke babbel met altijd vrolijk maakt. Ook weet Philip je steeds het juiste advies te geven, zonder de gekende verkooptrucs, dus puur natuur

Comments are closed.

Cdesign© 2023.